Bugün, yani 1 Temmuz itibariyle Amazon, Amerika Birleşik Devletleri için FBA olarak listelenen ürünlerin otomatik olarak Meksika ve Kanada’da da listeleneceğini bildirdi. Yani bir anlamda dropshipping listelemelerini kendisinin yapacağını ilan etti. Bu, artık eskisi gibi Amazon Meksika ve Amazon Kanada için dropshipping yapılamayacak demek oluyor. Şimdilik sadece bu iki pazaryerinde geçerli bu kural.
Diğer pazaryerleri için herhangi bir duyuru yok. Bana sorarsanız Amazon bu uygulamasını diğer ülke pazaryerlerine de genişletebilir. Çünkü dropshipping iş modeli Amazon’un pek hoşlanmadığı ama göz yumduğu bir modeldi. Bu sebeple artık dropshipping modelinden diğer modellere geçmek için hazırlık yapılmalı.
Sizin için yardımcı olacak araçlarımıza sitemizden göz atarak sizde bu sektörde kolay ve rahat kazanımlar elde edebilirsiniz.
Peki hangi iş modeline geçmeliyim derseniz bunun cevabını bulmak için hadi birlikte bütün iş modellerini hızlıca inceleyelim. Hem avantajlarını hem de dezavantajlarını analiz ederek kazanç sağlayabileceğimiz en iyi iş modelini belirlemiş oluruz.
1. Dropshipping ve Arbitraj İş Modelleri
Öncelikle dropshipping’in ne olduğu ile başlayalım. Dropshipping; Bir pazaryerindeki ürünün satın alınmadan başka bir pazaryerinde üzerine kâr koyularak satışa sunulmasıdır. Çoğu zaman “Stoksuz e-ticaret” olarak da bilinir.
Bu iş modelinde, sipariş geldiğinde ürünü satın alarak, doğrudan sattığımız kişiye yani sipariş sahibine, satın aldığımız yer tarafından gönderilir.
Bu modelin yerine yapılabilecek diğer önde gelen iş modelleri ise Retail Arbitraj (perakende arbitraj) ve Online Arbitrajdır (çevrimiçi arbitraj). Satılan ürün tipi olarak private label‘ı da bir ticaret yaklaşımı olarak değerlendirebiliriz.
Private label’da kendi markanızı oluşturmanız gerekli. Dropshipping yapan biri için marka oluşturmak çok meşakkatli ve zaman alır. Bu nedenle private label çok uygun bir iş modeli değil.
Retail Arbitraj, ürünü perakende satış kanallarından bilfiil temin ederek daha kârlı pazaryerlerinde satışa sunmaktır. Bunu toptancı üzerinden de yapabiliriz ki kimi yerlerde bu Wholesale Arbitraj olarak da geçebilmektedir.
Online Arbitraj, ürünü Amazon, n11, Hepsiburada, Trendyol, Boyner ve Morhipo gibi çevrimiçi pazaryerlerinden bilfiil temin ederek kâr edebileceğimiz pazaryerlerinde satışa sunmaktır.
Arbitraj, ürünü depolayacak kadar çok tedarik etmeye açık bir model. Toplu ürün almak ürünün birim alış fiyatını düşürmekte, ancak bu iş modelinde yüksek sermaye sahibi olmak lazım. Dropshipping’de ise sıfır sermaye sözkonusu. Yine de toplu ürün temini şart olmadığından bir engel olarak görülmemeli.
Arbitraj modelinde, gerek Retail Arbitraj ve gerek Online Arbitraj’da en önemli husus kârlı ve çok satan ürünleri tespit etmektir. Arbitrajı biraz daha yakından inceleyelim.
2. Arbitraj Nasıl Yapılır?
Bu iş modelinde; ürünleri ya toptancılardan ya da N11, Trendyol, Hepsiburada, Boyner ve Morhipo gibi pazaryerlerinden bularak satın alıp, Amazon, eBay, Etsy ve Shopify gibi daha büyük pazaryerlerinde kârlı olarak satma şeklinde bir işleyiş söz konusudur.
Bu noktada şöyle bir soru gelebilir aklınıza. “E-ticarette Dropshipping mi? Arbitrajı mı daha avantajlı?”
Dropshipping’de yüksek sayıda ürün listeleyerek satmak mümkün iken, arbitrajda daha az ürünle hareket etmek gerekmekte. Bununla birlikte dropshipping’in kâr marjı arbitraja göre daha düşük. Dropshippinge düşük maliyetle başlanabilir, düşük gelir ve düşük kârlı bir modeldir.
Arbitrajda ise yatırım oranına göre daha yüksek getirisi vardır. Dropshipping stoksuz bir çalışma sitemi olduğu için nispeten riski düşüktür, arbitraj da ise doğru ürün yakalamak kilit noktadır.
Dropshipping ve arbitrajı ayıran en temel nokta güvenilirliktir. Dropshipping’de tedarikçi ve satıcı farklı kişilerdir. Tedarikçiden kaynaklanan sorunlar satıcıyı olumsuz etkiler. Arbitrajda ise sipariş sürecinde tam kontrol söz konusudur.
Pazara doğru ürünler ile girildiğinde, pazaryerini, rakipleri ve olası ek ücretleri hesaplayarak doğru fiyat belirlendiğinde sürdürülebilir bir e-ticaret modelidir.
Arbitraj ile ilgili olarak anlattıklarım gözünüzü korkutmasın. Bir iş modelinden diğerine geçmek elbette ki zor ve tedirgin edicidir. Endişelerinizi en aza indirmek adına size arbitrajı en kolay nasıl yapabileceğinizi anlatacağım.
O zaman anlayacaksınız ki arbitraj doğru yapıldığı takdirde dropshipping’den daha fazla kazandırmakta ve daha sürdürülebilir bir model.
3. MySYS ve Arbitraj
Online arbitraj‘da MySYS Chrome Eklentisi‘ni kullanarak n11, Trendyol, Hepsiburada, Boyner ve Morhipo gibi pazaryerlerinde kârlı ve çok satan ürünleri bulabilirsiniz. Ürünleri tedarik ettikten sonra bunların yüzlercesini MySYS Toptancı Analizi üzerinden sadece birkaç tıklamayla Amazon veya eBay’de listeleyebilirsiniz.
Retail arbitraj yaparken elinizde bir ürün ve fiyat listesi oluyor. Bu listenin excel formatında olması işlerinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Tam bu noktada yine MySYS Toptancı Analizi devreye giriyor. Ürün/fiyat listenizde yüzlerce, binlerce, hatta yüz binlerce ürün olabilir. Dosyayı sisteme yükleyip çok kolay bir şekilde sütunları MySYS’e tanıtmanız yeterli. MySYS ürünleri süratle analiz ederek bir sistemin sağlayabileceği tüm verileri önünüze serer. Size sadece ticari taktiklerinize en uygun ürünleri filtrelemek kalır. Dakikalar içinde kalabalık listeler içinden sizin için kârlı ve çok satan ürünleri bulabilirsiniz.
Toptancı Analizi Modülü, analize konu ürünlerin alış fiyatlarının yanında alış/satış vergi oranlarını, FBA/FBM kargo maliyetlerini hesaplamakta. Ayrıca her bir ürün için Amazon kesinti miktarını doğrudan Amazon’dan alarak analize dâhil ediyor.
Gelişmiş ürün bulma, listeleme, satış analizi ve rakip analizi yeteneklerinin yanında diğer pazaryeri ve mağazalarınız arasında stok senkronizasyonu imkânları ile ticaretinizi daha kolay ve daha etkili yönetilebilir hâle getirebilirsiniz.
MySYS’in sahip olduğu depo yönetimi, sipariş yönetimi, rakip analizi ve stok senkronizasyonu hizmetleri ile bütün e-ticaret faaliyetlerinizi tek bir panel üzerinden hızlı ve sorunsuz bir şekilde yönetebilirsiniz.
Amazon, eBay, Etsy ve Shopify’dan gelen siparişleri tek bir ekrandan takip edebilir ve yönetebilirsiniz. Siparişlerinize topluca kargo etiketi alabilir ve pazaryeri nezdinde bu siparişleri kapatabilirsiniz. Mağazalarınız arasında stok/fiyat senkronizasyonunu da kolaylıkla yapabilirsiniz.
MySYS Depo Yönetimi modülü size depolama konusunda büyük kolaylık sağlamakta. Türkiye, ABD, İngiltere ve Almanya’da bulunan depolarımız sayesinde kolay ve hızlı bir şekilde ürünlerinizin teslimatlarını gerçekleştirebilirsiniz.
SONUÇ
Dropshipping iş modelinin sonuna yavaş yavaş gelmekteyiz. Amazon 1 temmuz itibariyle bu süreci başlattı. Amazon Online ticarette kuralları yine Amazon belirlemekte. Bize düşen koyduğu kurallara uygun olarak ticaret yapmak. Gördüğünüz gibi arbitraj iş modeli dropshipping iş modelinin tek uygun alternatifi. Özellikle de online arbitraj.
MySYS sayesinde arbitrajı kolay ve sürdürülebilir yapabilirsiniz. Bu sayede e-ticaret serüveninize başka bir kulvarda güvenli bir şekilde devam edebilirsiniz.
Ürün bulma, satış analizi, rakip analizi ve depolama gibi hususlarda MySYS modüllerini incelemenizi tavsiye ederim. Üstelik 1 ay ücretsiz. 1000 ürüne kadar bu sistemin nimetlerinden bedava faydalanabilirsiniz.
Önemli içeriklerimizi ve MySYS’e her geçen gün kazandırdığımız yeni özellikleri takip edebilirsiniz.
Bültenimize abone olmayı ve sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın. Bol kazançlı günler…
Dilerseniz Arbitraj Analiz ve Chrome Eklentisinden oluşan MySYS Analiz Free paketini ücretsiz deneyebilir ve ürün bulma, listeleme yeteneklerini test edebilirsiniz (Kredi kartı gerektirmez).
MySYS yazılımları hakkında ücretsiz detaylı bilgi almak için bizim ile buradan iletişime geçebilirsiniz.