Amazon’da e-ticaret yapmak istiyorsunuz. Nasıl yaparım diye başladınız araştırmaya. Youtube videolarını izlerken birçok yerde “FBA yapmak” veya “FBM yapmak” gibi terimler ile karşılaştıysanız canınızı hiç sıkmayın.
Bu yazımızda Amazon terminolojisinde çok kullanılan FBA ve FBM kavramlarını açıklayacağım. Bu sayede siz de bu dile aşina olacaksınız. Hadi başlayalım!
Sizin için yardımcı olacak araçlarımıza https://mysys.com/ adresinden göz atarak sizde bu sektörde kolay ve rahat kazanımlar elde edebilirsiniz.
1. FBM Nedir?
Amazon’da mağaza açtınız ve satış yapmak istiyorsunuz. Eğer ürünlerin depolama, kargolama ve müşteri desteğini kendim yaparım diyorsanız; Amazon’da buna FBM iş modeli denir. İngilizce Fulfilled By Merchant kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır.
Burada gördüğünüz gibi bütün satış süreçlerini kendiniz hallediyorsunuz. Az sonra anlatacağım FBA’da ise eğer ayda 40 adetten fazla ürün satmak istiyorsanız, Amazon firması bu işleri kendisinin yapabileceğini, karşılığında da aylık 39,95 $ ABD doları alacağını söylemekte.
Yani ya aylık 39,95 $ doları Amazon’a ödeyip; depolama, kargolama, müşteri desteği ve iade işlerinden kurtulabilirsiniz ya da param cebimde kalsın ben hallederim deyip FBM yapabilirsiniz.
2. FBM Nasıl Çalışır?
Yukarıda bahsettiğim süreçler konusunda kaygıya kapılmayın Bu pazaryerinde binlerce kişi FBM yapmakta. Amazon kimseyi neden FBM yapıyorsun diye sorgulamıyor. Kendisi zaten satılan her üründen bir komisyon almakta.
FBM modelinde ticaret yaparken dikkat etmeniz gereken hususlar var elbette ki. En önemlisi müşteri ile birebir siz ilgileniyorsunuz. Müşterilerinizin siparişlerini zamanında ve hasar görmeden tesliminden, depolama işlemlerine;
Ürünlerin paketlenip gönderilmesinden ürün iadesine kadar bir dizi faaliyeti sorunsuz bir şekilde yönetmelisiniz. Ürün iadesi veya para iadelerinin yapılması gerekiyorsa nasıl yapılacağına karar vermek ve tüm bunları yaparken de müşteri ilişkilerini en güzel şekilde yönetmeniz çok önemli.
Şimdi şöyle bir soru gelebilir aklınıza; “Ben hangi durumlarda FBM modelini; hangi durumlarda FBA modelini seçmeliyim?” bu soruya en net cevabı verebilmek için bir çalışma yaptık. Şimdi FBM için en uygun şartlara bi bakalım. Eğer;
- Az sayıda ürün satmak istiyorsanız,
- Gönderilecek büyük veya ağır ürünleriniz varsa,
- Ürünleri saklamak için yeterince depolama alanına sahipseniz,
- Envanter miktarınız az ise,
- Bütün süreçlere ayırabileceğiniz yeterli vaktiniz varsa,
- Müşteri ilişkilerini sorunsuzca yönetebileceğinizi düşünüyorsanız,
- Hâlihazırda sorunsuz çalışan lojistik sistemini işletebiliyorsanız FBM modeli sizin için daha kârlıdır diyebiliriz.
FBM modelinin avantajları ise; ilk olarak satmakta olduğunuz ürünlerle ilgili bir aksilik çıkarsa, kendi deponuzda ürün bulundurduğunuzdan hızlı bir şekilde reaksiyon gösterip probleme çözüm bulabilirsiniz.
Fakat FBA depolarına gönderilmiş ürünler için maalesef böyle bir imkân yok. Eğer depolara hatalı ürünler gönderilmişse iki seçeneğiniz bulunmakta, ya bu ürünlerin size geri gönderilmesini isteyeceksiniz (Ship-to Address) ya da Amazon tarafından yok edilmesini (Dispose) tercih edeceksiniz.
Tabi ki kendi deponuza geri gönderim, aksiliklerin giderilmesi ve yeniden FBA deposuna gönderimin maliyeti hayli yüksek. Amazon’un sunduğu yok etme (Disposal) hizmeti de ürün sayısınca hesaplanan bir ek ücret gerektiriyor.
Bütün bu anlattıklarımızdan sonra FBM modelini nasıl yaparım diye düşünebilirsiniz. MySYS sahip olduğu modüller ile ürün analizi yapmanızı ve kârlı ürünleri tespit etmenizi sağlamakta. Sonrasında tespit ettiğiniz ve satmaya karar verdiğiniz ürün veya ürünlerin istediğiniz iş modelinde pazarlamanızı da sağlamaktadır.
Her iki iş modeli içinde ilk olarak Amazon satıcı hesabı oluşturmalısınız. Bunun için Amazonda Satış Yapmak için Bilmeniz Gereken 5 Kural isimli yazımızı okuyabilirsiniz.
Sonrasında analizini yapıp satmaya karar verdiğiniz ürünleri Amazon sayfanızda listeleyin ve ürün sayfaları oluşturun. Burada ürün görsellerine özen gösterin. Bu noktada Kaliteli Ürün Görseli Çekmenin Püf Noktaları yazımız sizlere yol gösterecektir.
Ayrıca ürün tanıtımında kullandığınız anahtar kelimelerde çok önemli. Aksi halde 20. veya 30. sayfada görüntülenirsiniz bu da size bir fayda getirmez. Unutmayın ki müşterilerin çok büyük kısmı ilk sayfada alışverişini yapıp ayrılıyor. Bu nedenle ürünlerin anlatımı önemli.
Ürünlerinizi sayfada listeledikten sonra FBM için sıra depolama ve siparişleri yönetme safhasına geliyor. Sipariş geldiğinde telefonunuzdan gelen o şıngırtı sesi eminim ki motivasyonunuzu artıracaktır.
Şıngırtı seslerinin çoğalmasını arzuluyorsanız siparişleri zamanında ve hasarsız teslim etmeye gayret göstermelisiniz. Ayrıca paketleme hususuna özel önem verin. Bu konuda Ürün Paketlemede Dikkat Edilmesi Gerekenler yazımızı kesinlikle okuyun. Tüyolar hayatınızı kolaylaştırır.
Son olarak da hiç istemeseniz bile ne yazık ki ürün iadeleri veya müşteri şikayetleri olacaktır. Bu süreci en nazik bir şekilde atlatmanızı tavsiye ederim. Mümkünse iadenin yerine yeni ürün gönderin.
Bunu bir zarar olarak değil bir yatırım olarak tasavvur edin. Eğer müşterileriniz çözümlenemeyen problemleri Amazon’a bildirirlerse genel olarak satıcılar haksız bulunur. Şirketin politikası bu yönde. Amazon “müşteri daima haklıdır” şeklinde bir düşünce yapısına sahip, bilginiz olsun.
3. FBA Nedir?
Fulfilled By Amazon olarak ifade edilen FBA’de, siz ürünleri Amazon’un lojistik merkezlerine gönderirsiniz, Amazon bu ürünler için müşteri hizmetlerini ve iadelerini alır, paketler ve ürünü alıcıya teslim eder. Görüldüğü gibi siz sadece depolara ürün göndermekle ve envanterinizi kontrol etmekle yükümlüsünüz.
“Bunları ben halledebilirim. Neden FBA yapayım ki?” diye sorduğunuzu duymaktayım. Haklısınız neden ayda yaklaşık 40 doları çöpe atasınız. Size kazandırdığı bi şeyler olmalı ki bu parayı ödeyesiniz.
Sizin için bu sorunun cevabını araştırdık ve birkaç başlık altında FBA yapılmasının daha uygun olduğu durumları çıkarttık. Eğer;
- Ürün sayınız fazla ve satış sirkülasyonunuz hızlı ise,
- Depolama imkânınız yeterli değilse,
- Sipariş teslimatlarınızın daha hızlı yapılmasını istiyorsanız,
- Müşteri hizmetleri ve iadelerin işlenmesi için sınırlı kaynaklarınız varsa FBA modeli sizin için daha uygundur diyebiliriz.
Bu iş modelinin avantajları;
- Amazon Prime etiketine sahip olabilirsiniz. Bu etiket özellikle hızlı teslimat konusunda çok avantajlı. Ürün aynı gün ya da en geç 2 gün içinde teslim ediliyor.
- Buybox rekabetinde önde olabilirsiniz. Eğer başka satıcılar tarafından da satılabilecek bir ürün satmayı planlıyorsanız Buybox rekabetinde önde olmakta yarar var. Buybox olmak için göz önüne bulundurulan kriterlerden biri de satışın FBA kapsamında olup olmadığıdır.
- Lojistik kolaylık. Ürünler bir kez Amazon depolarına gönderildikten sonra günde 10 ya da 1000 tane sipariş gelsin hiç fark etmez. Amazon paketleme, gönderme ve iade operasyonlarının tamamını kendisi yürütür.
- Yerel dilde müşteri ilişkileri yönetimi. Amazon ürün iadelerinde veya diğer müşteri ilişkileri hizmetinde hitap ettiği müşterinin yerel dilini kullanmaktadır. Bu sayede iletişimde büyük kolaylık sağlamaktadır. Bu da e-ticarette büyük avantaj sağlamakta.
4. FBA ve FBM’de MySYS Kolaylıkları Nelerdir?
MySYS Toptancı Analizi modülü ile analize konu ürünlerin alış fiyatlarının yanında alış/satış vergi oranlarını, FBA/FBM kargo maliyetlerini hesaplamakta. Ayrıca her bir ürün için Amazon kesinti miktarını doğrudan Amazon’dan alarak analize dâhil eder.
MySYS ile; bu iş modelleri için gelişmiş ürün bulma, listeleme, satış analizi ve rakip analizi yeteneklerinin yanında diğer pazaryeri ve mağazalarınız arasında stok senkronizasyonu imkânları ile ticaretinizi daha kolay ve daha etkili yönetilebilir hâle getirebilirsiniz. FBA Ürün Gönderme isimli tanıtım videomuzda daha detaylı ve görsel olarak anlattık.
MySYS ile online olarak; Amerika ve Avrupa’da “Amazon”dan, Türkiye’de “N11, Trendyol, Hepsiburada, Boyner ve Morhipo”dan ürün bulabilirsiniz. Herhangi bir ülkedeki toptancılardan edindiğiniz ya da kişisel olarak derlediğiniz ürün listeleri üzerinden de kârlı ürünleri kolayca tespit edebilirsiniz.
Bu ürünlerden binlercesini sadece birkaç tıkla Amazon veya eBay’de listeleyebilirsiniz.
Amazon, eBay, Etsy ve Shopify’dan gelen siparişleri tek bir ekrandan takip edebilir/ yönetebilir, Amazon FBM ve diğer pazaryerlerindeki siparişlerinize topluca kargo etiketi alabilir ve pazaryeri nezdinde bu siparişleri kapatabilirsiniz.
Hangi mağazadan hangi ürünü ne kadar sattığınızı yine tek bir ekrandan takip edebilir, mağazalarınız arasında stok/fiyat senkronizasyonunu kolaylıkla yapabilirsiniz.
MySYS Depo Yönetimi modülü size depolama konusunda büyük kolaylık sağlamaktadır. Türkiye, ABD, İngiltere ve Almanya’da bulunan depolarımız sayesinde kolay ve hızlı bir şekilde ürünlerinizin teslimatlarını gerçekleştirebilirsiniz.
Unutmayın FBM ve FBA iş modelleri Amazon için geçerlidir. Etsy, eBay ve Shopify için bütün faaliyetleri siz yönetmelisiniz. Diğer bir ifadeyle bu üç pazaryerinde yalnızca FBM yapılmakta.
SONUÇ
Bu yazımızda FBM ve FBA Amazon iş modellerini etraflıca inceledik. Nasıl yapıldıklarını, ücretlerini ve avantajlarının sizler için hap şeklinde sunmaya çalıştık. Bu modellerden herhangi birini seçme zorunluluğunuz yok. Ürün bazında her ikisini de seçebilirsiniz. Ona göre stratejilerinizi belirleyebilirsiniz.
MySYS hem FBA hem de FBM iş modellerinde sizlere büyük kolaylıklar sağlamakta. Ürün bulma, satış analizi, rakip analizi ve depolama gibi hususlarda modüllerimizi incelemenizi tavsiye ederim. Üstelik ilk ay ücretsiz. 1000 ürüne kadar bu sistemin kolaylıklarından bedava faydalanabilirsiniz.
Önemli içeriklerimizi ve MySYS’e her geçen gün kazandırdığımız yeni özellikleri takip edebilirsiniz.
Bültenimize abone olmayı ve sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın. Bol kazançlı günler…
Dilerseniz Arbitraj Analiz ve Chrome Eklentisinden oluşan MySYS Analiz Free paketini ücretsiz deneyebilir ve ürün bulma, listeleme yeteneklerini test edebilirsiniz (Kredi kartı gerektirmez).
MySYS yazılımları hakkında ücretsiz detaylı bilgi almak için bizim ile buradan iletişime geçebilirsiniz.