Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça Sorulan Sorular2021-12-24T10:59:00+00:00
Yanlışlıkla sildiğim ürünleri geri alabilir miyim?2022-01-17T19:36:05+00:00

Bir mağaza envanterinden ürün silme talimatı verdiğinizde MySYS bu talebinizi ilgili pazaryerine iletir ve bu an itibari ile işlem geri alınamaz. Yanlışlıkla silinen ürünleri yeniden eklemeniz gerekmektedir. Bu nedenle ürün silme işlemlerinde dikkatli olunmalıdır.

Toptancı Analizi’nde kârlı olduğunu tespit ettiğim ürünleri satışa sunmak için ne yapmalıyım?2022-01-17T19:36:23+00:00

Toptancı Analizi ile belirlediğiniz binlerce ürünü sadece birkaç ayar ile kolayca Amazon’da FBM olarak veya eBay’de listeleyebilirsiniz.

Toptancı Analizi’nde alış para birimi ile satış para birimi arasında kur verisini nasıl yönetebilirim?2022-01-17T19:37:02+00:00

Analiz ayarlarında dilerseniz piyasa kur verilerini otomatik kullanabileceğiniz gibi kur öngörülerinizi de analize yansıtabilirsiniz.

Toptancı Analizi’nde FBM için ürün ağırlığına göre farklı kargo fiyatları ödeyeceğim. Bunu analize yansıtabilir miyim?2022-11-01T07:33:35+00:00

Evet. MySYS’e dilediğiniz sayıda kargo cetveli tanımlayabilir ve her analiz için isterseniz aynı isterseniz barklı kargo fiyat cetveli kullanabilirsiniz. MySYS her bir ürünün ağırlığına göre tahmini kargo maliyetinizi analize yansıtır.

Toptancımla sonradan pazarlık yaparak aldığım indirimi analize nasıl yansıtabilirim?2022-11-01T07:51:50+00:00

Toptancı Analizi modülünde mevcut analizler için “Alış Maliyet Çarpanı” özelliği sayesinde dilediğiniz zaman alış fiyatlarını güncelleyerek analizi sadece birkaç tıkla yenileyebilirsiniz.

Toptancı Analizi’ni yaptıktan belli bir süre sonra analiz verileri geçmişte kalacak. Ne yapabilirim?2022-01-17T19:37:51+00:00

Toptancı Analizi modülünde herhangi bir analizi istediğiniz zaman tek tuşla güncelleyebilirsiniz.

Bir ülkeye satışa yönelik yaptığım Toptancı Analizi’ni başka bir ülke için tekrarlayabilir miyim?2022-01-17T19:38:04+00:00

Evet. Tekrar excel dosyası yüklemenize ya da mevcut analizi silmenize gerek olmaksızın birkaç tuşla farklı bir ülke için yeni analiz başlatabilirsiniz.

Toptancıdan aldığım ürün fiyat listesi yüz binden fazla satır içeriyor. Kârlılık analizini yapabilir miyim?2022-11-02T12:49:34+00:00

Evet. Eğer abonelik seviyeniz karşılıyorsa yüzbinlerce ürün içeren toptancı envanterlerini MySYS Toptancı Analizi (Arbitrage Analysis) ile analiz edebilirsiniz. Ancak analizin hazırlanması süresinin ürün sayısıyla doğru orantılı olarak artacağına dikkatinizi çekmek isteriz.

Toptancıdan aldığım ürün fiyat listesinde birçok ara başlık var. Kârlılık analizini yapabilir miyim?2022-01-17T19:38:23+00:00

Toptancı Analizi modülüne girdiğiniz Excel dosyasında sadece sağlıklı bilgi içeren satırlar değerlendirmeye alınır. Analiz öncesinde dosyadaki ara başlıkları temizlemeniz gerekmez.

Toptancı analizi için kullanacağım ürün / fiyat listesi hangi bilgileri içermelidir?2022-01-17T19:38:56+00:00

Zorunlu Bilgiler:

  • Barkod veya ASIN no
  • Fiyat

İsteğe Bağlı Alanlar:

  • Ürün Durumu: Aslen zorunlu bilgi olsa da Excel dosyasında yer almasına gerek yoktur. Tüm ürün listesinin kullanılmış ya da kullanılmamış olduğunu beyan edebilirsiniz.
  • Para Birimi: Aslen zorunlu bilgi olsa da Excel dosyasında yer almasına gerek yoktur. Tüm ürün listesinin USD, EUR, TRY vb. fiyat birimli olduğunu beyan edebilirsiniz.
  • Ürün Adı
  • Marka
  • Kategori
  • SKU/Stok No
  • Stok Miktarı
  • Resim URL
  • Ürün URL
  • Pakette Ürün Adedi: Aynı üründen oluşturulmuş çoklu paket yapıldıysa bir birimlik satışta kaç ürünün gönderileceği bilgisini ifade eder (bundle).
  • Sabit Satış Fiyatı: Kârlılık durumu dikkate alınmaksızın satıcının sunması gerektiği zorunlu bir satış fiyatı söz konusu ise bu alanda belirtilmelidir. Bazı kitaplar vb. bu kategoride yer alabilir.
  • Ürün Açıklaması
  • Kullanılmış Ürün Açıklaması
Toptancı analizi için kullanacağım ürün / fiyat listesi nasıl olmalıdır?2022-01-17T19:39:04+00:00

Analiz edeceğiniz dosya aşağıdaki şartları sağlamalıdır. Örnek bir envanter listesine MySYS Toptancı Analizi sayfasından erişebilirsiniz. (https://app.mysys.com/ProductFinder/UploadInventory)

  • Dosya XLS, XLSX veya CSV formatında olmalıdır.
  • Ürünlere ilişkin minimum olarak barkod ve fiyat verisi bulunmalıdır. Barkod yerine Amazon ASIN de kullanılabilir.
  • Ürün bilgileri Excel dosyasının ilk sayfasında yer alması gerekir.
  • Ürün bilgilerinin sütun başlıkları bulunmalıdır.
  • Sütun başlıkları birbirinden farklı olmalıdır.
  • Fiyatların bulunduğu sütunda formül değil, sadece rakamsal değerler bulunmalıdır.
Sipariş detayları sayfasında bazı siparişler için kargo hareketleri görüntülenmiyor!2022-11-02T12:59:11+00:00

MySYS üzerinden kargo etiketi oluşturduğunuzda kargo şirketinin ve kullandığınız servisin kargo takip özelliği var ise sipariş detayları sayfasında kargo hareketlerini görebilirsiniz. Kargo şirketi veya seçtiğiniz servisin böyle bir hizmeti yok ise kargo hareketleri listelenemez.

MySYS nedir? ve bana neler sağlar?2022-11-02T13:02:13+00:00

MySYS; Amazon, eBay ve Shopify üzerinden ticaret yapan kullanıcılarına pratik ürün listeleme araçlarından sipariş yönetimine, arbitraj kârlılık hesaplamalarından toptancı analizine, rakip analizinden stok yönetimine tüm araçları bir arada sunan bir sistemdir.

Web uygulamasında sunulan modüller, MySYS Chrome eklentisi ile entegre çalışarak bir bilgisayar sisteminin sunabileceği desteği en üst seviyede sağlar. Siz de “her şey elimin altında” demek istiyorsanız MySYS sizin için tasarlandı.

MySYS, yaptığı karmaşık işlemlere rağmen güçlü bir bilgisayar gerektirmez. İnternete bağlanmanız ve MySYS’e giriş yapmanız yeterli!

MySYS, e-ticaret erbabı tacirlere “başka herhangi bir bilgi sistemine ihtiyaç duymaksızın” tek bir sistem, yani “Benim Sistemim” diyebileceği bir araç ile içinde bulunduğumuz dönemin;

  • En hızlı,
  • En güvenli,
  • En kullanıcı dostu,
  • Kârlılık maksimizasyonunda en ileri seviyede,
  • Bilgisayar tarafından yapılabilecek tüm işlemleri otomasyona bağlama becerisi üst düzeyde,
  • Rakiplerin yakalaması ihtimali çok düşük, hatta imkânsız olan fırsatları vitrine serme konusunda kusursuz

bir yol arkadaşı ortaya koymayı amaçlamaktadır.

MySYS modülleri ve Chrome eklentisinin yeteneklerini öğrenmek için bu sayfada ilgili başlığa tıklayınız.

MySYS modüllerinin kabiliyetleri nelerdir?2022-11-02T13:07:57+00:00

Toptancı Analizi:

Perakende arbitraj (retail arbitrage) ticaret modelinde toptan tedarikçilerin ürünlerinin size maliyeti, Amazon Amerika ve Avrupa mağazalarındaki satış fiyatı ile kargo, Amazon kesintisi gibi ilave maliyetleriniz ışığında sizin için kârlı olup olmadığını analiz eder.

Tedarikçilerin sunduğu ürün/fiyat listeleri yüzlerce, binlerce ve hatta 100 bini aşkın sayıda ürün içerebilir. Bu ürünlere yönelik, manuel olarak günlerce sürecek analiz işlemini dakikalar içinde yaparak, ürünler hakkında toplanabilecek tüm verileri görsel şekilde listelemeyi, bunlar içinde dilediğimiz verileri filtreleyebilmeyi ve kârlı ve çok satan ürünleri belirlemeyi mümkün kılar.

Sipariş Yönetimi:

Amazon, eBay, etsy, Shopify, bol.com ve WooCommerce’de birden çok hesaptan gelen siparişleri tek sayfada takip etme ve yönetme imkânı sunar.

Yeni gelen siparişler için: anlaşmalı kargo firmalarınızın sitelerine gitmeden, tek tuşla kargo etiketi alabilir, siparişi yine aynı sayfadan kapatabilirsiniz. İsterseniz siparişlerinizi teker teker, isterseniz çoklu seçimle toplu olarak, kargo etiketi alabilir, siparişleri kapatabilir ve sipariş faturalarını logonuzla ve ürünlerin bulunduğu raf numarasıyla birlikte çıktı alabilirsiniz. MySYS sipariş geldiği anda gönderim maliyeti en uygun kargo firmasını belirleyerek size teklif olarak sunar. Dilerseniz farklı bir şirketle de kargolayabilirsiniz. MySYS bu seçiminizi hatırlar ve sonraki siparişte tek tuşla işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Gelmiş geçmiş tüm siparişleriniz için: günlük, haftalık, aylık, yıllık veya tüm zamanlara ilişkin satış rakamlarınız ve cirolarınıza ilişkin analizlere erişebilir, bunları arşivinize indirebilir, dilerseniz refund yönetimini yapabilirsiniz.

Dilerseniz alt kullanıcılar tanımlayarak dilediğiniz mağazalarınızı farklı çalışanlarınızın yönetmesine olanak sağlayabilirsiniz.

eBay Tekil Listeleme:

Amazon’daki bir ürünü saniyeler içinde eBay mağazamızda listeleme imkânı sağlar. (Normal şartlarda bu işlem 15 dk’dan fazla bir zaman alabilir)

eBay Çoklu Listeleme:

Amazon mağazamızdan seçtiğimiz binlerce ürünü sadece birkaç tıkla eBay’de listeleyebilmemizi sağlar. (Bu işlemi manuel yapmak uygulanabilir ve sürdürülebilir değildir.)

MySYS Chrome Extension eklentisinin kabiliyetleri nelerdir?2022-11-02T13:12:51+00:00

Ücretsiz versiyonu ile dahi birçok hizmet sunan MySYS Chrome Extension’ın bazı yetenekleri şöyle sıralanabilir.

  • Amazon’da ürün arama sayfasında birçok ürün temel verilerini de görerek seçimi kolaylaştırır,
  • Belirli bir ürün için temel hesaplama ve analizleri daha Amazon ürün sayfasındayken yapar,
  • Erişilebilecek tüm verileri bir arada ve kolay anlaşılır şekilde sunar,
  • Zaman ve emekten tasarruf sağlar,
  • Yakalaması kolay olmayan fırsatları kolay erişilebilir kılar.
  • MySYS Modülleri ile entegre çalışabilir.

 

Daha detaylı ve görsel bilgi için tanıtım videosunu izleyebilirsiniz:

Hesabıma farklı pazaryerlerinden birden fazla mağaza ekleyebilir miyim?2022-11-02T13:16:38+00:00

MySYS hesabınıza Amazon, eBay, Etsy ve Shopify gibi farklı pazaryerlerinden birden fazla mağaza ilişkilendirebilir, tamamından gelen siparişleri tek bir sayfadan yönetebilir, dilerseniz alt kullanıcılar tanımlayarak dilediğiniz mağazalarınızı farklı çalışanlarınızın yönetmesine olanak sağlayabilirsiniz.

Ayrıca mağazalarınıza gelen siparişler, ürün stoklarınızı ortak olarak etkiler ve stoğu biten ürün tüm mağazalarınıza otomatik yansır.

Burada bahsedilen yetenekler abonelik tipinize göre değişiklik gösterebilir.

Mağazalarımı farklı çalışanlarım takip ediyor. Alt kullanıcı tanımlayabilir miyim?2022-11-02T13:20:28+00:00

MySYS’ te çoklu kullanıcı aboneliğiniz var ise alt kullanıcı tanımlayabilir ve belli kullanıcılara belli mağazalarınızın siparişlerini yönetme, ana hesap adına ürün yönetimi ve/veya analiz modüllerini işletme yetkisi verebilir ya da sonradan bu yetkilerde değişiklik yapabilirsiniz.

Mağazalarımdaki ürünleri MySYS’e nasıl aktaracağım?2022-11-02T13:23:03+00:00

MySYS üyeliğinizin başlatılması hitamı, sistemin yönlendirmelerini takip ederek birkaç basit adımla hesap ilişkilendirmesi yapmanız gerekir. Kurulum başarıyla gerçekleştiğinde mağazanızdaki mevcut ürünler otomatik olarak MySYS’e aktarılır. Bunun için ilave bir işlem yapmanız gerekmez.

MySYS’e yeni bir özellik önerebilir miyim?2022-11-02T13:26:42+00:00

Evet! MySYS sürekli gelişen, mevcut yeteneklerini iyileştirirken yeni kabiliyetleri de bünyesine katmaya devam eden bir sistemdir. Tüm kullanıcılarımızın değerli görüşleri de sisteme yansıtılmaktadır.

MySYS kullanımını anlatan bir eğitiminiz var mı?2022-11-02T13:40:09+00:00

MySYS YouTube kanalı üzerinden tanıtım videolarına ve kullanım örneklerine erişebilirsiniz: https://www.youtube.com/channel/UCpDMqETZ8ZZKf3OA0ZeVSUQ/videos

Ayrıca MySYS uygulamasında önemli sayfalarda Nasıl Yapılır videolarına da ulaşabilirsiniz.

Sipariş durumları nelerdir?2022-11-02T13:55:42+00:00

Beklemede

Siparişin alıcı tarafından oluşturulması durumudur.

Yeni Sipariş

Siparişin alıcı tarafından oluşturulması ve  ücretinin ödenmesi “Yeni Sipariş” durumuna karşılık gelir.

Onaylı

Sizin siparişi kargolamanız ve kargo takip numarasını ilgili pazaryerine bildirerek kapatmanız “Onaylı” durumuna karşılık gelir. (Bu işlemi MySYS üzerinden yapabilirsiniz.)

İptal

Siparişin iptal edilmesi durumudur.

Siparişler sayfasında gösterilen durum tarihi nedir?2022-11-02T13:58:21+00:00

Siparişin alıcı tarafından oluşturulması “Beklemede”, ücretinin ödenmesi “Yeni Sipariş” durumuna karşılık gelir. Sizin siparişi kargolayarak kapatmanız “Onaylı”, siparişin iptal edilmesi ise “İptal” durumuna karşılık gelir. Durum Tarihi bu durumlararası geçiş zamanını ifade eder.

Siparişin ilk oluşturulduğu zaman ise “Sipariş Oluşturma Tarihi” olarak Durum Tarihi’nin hemen altında sergilenir.

Sipariş kapatma nedir? Nasıl çalışır?2022-11-02T14:00:53+00:00

Siparişleriniz için gerekli işlemleri tamamladığınızda, pazaryeri nezdinde siparişi kapatma (onaylama /  confirm etme) işlemleri MySYS üzerinden gerçekleştirilebilir.

Kargo etiketi oluşturma sayfasında “Siparişi Kapat” özelliğini aktif ya da pasif yaparak bu özelliği yönetebilirsiniz.

Bazı ürünlerin resimleri neden kırmızı çerçeveli?2022-11-02T14:03:39+00:00

Siparişler ve Mağaza Envanteri sayfalarında resmin kırmızı çerçeveli olması, ürünün MySYS ürün listenizde bulunmadığı ya da mevcut bir ürünle ilişkilendirilmemiş olduğu anlamına gelir.

MySYS’in ürün stoklarınızı tüm mağazalarınızda doğru takip ederek yönetebilmesi, sipariş paketleme etiketinde (packing slip) raf ve ağırlık verisini doğru sergileyebilmesi için ürün kaydı veya ürün ilişkilendirmesi yapılmalıdır. Ancak bu özellikleri kullanmayacaksanız ilişkilendirme şart değildir.

İlişkilendirme yapmak için resim çerçevesinin sağ üstünde beliren kırmızı butona basmanız ve açılan sayfada ilişkilendirilecek ürün seçmeniz ya da yeni ürün olarak tanımlamanız gerekmektedir.

Export tuşuna basarak aldığım sipariş listesi ile sayfada listelenen arasındaki farklılığın sebebi nedir?2022-11-02T14:07:29+00:00

Siparişler sayfasında “Export” tuşuna bastığınız anda mevcut filtreler uygulanarak en güncel veriler excel ortamına aktarılır ve bilgisayarınıza indirilir. Sayfada listelenenler ile excel dosyası arasında farklılık olması, sayfayı açmanız veya güncellemeniz sonrasında yeni siparişler gelmiş ya da bazı siparişlerin durumunda değişiklik olmuş olduğu anlamına gelmektedir.

Go to Top